Vlani sa 36 nezákonných výrubov drevín mimo lesa dostalo až pred súd

19.05.2011 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) - Obvodné úrady životného prostredia (OÚ ŽP) v Prešovskom kraji v minulom roku evidovali 36 prípadov nezákonného výrubu stromov mimo lesa, ktoré riešia okresné súdy, pričom 14 z nich je v okrese Poprad. Uviedol to dnes na stretnutí s médiami prednosta Krajského úradu životného prostredia v Prešove Juraj Hurný.
V niektorých prípadoch podľa neho môže ísť o úmysel, v iných o neznalosť zákona. Podľa Hurného mnohí ľudia nevedia, že keď chcú vyrúbať strom aj na svojom pozemku, zákon aj na to stanovuje presné podmienky. Neskúma sa teda len spôsobená materiálna škoda, ale posudzuje sa aj spoločenská hodnota takto vyrúbanej dreviny.
\"Napríklad taký topoľ, ktorý má obvod okolo 120-150 centimetrov, má spoločenskú hodnotu až 1000 eur. Častokrát ľudia vyrúbu tri, štyri stromy a dostáva sa to do takých súm, že sa z toho stáva trestný čin,\" uviedol Hurný. Za trestný čin nezákonného výrubu môže byť páchateľovi uložený trest odňatia slobody až na osem rokov a zároveň povinnosť uhradiť štátu spoločenskú hodnotu.
Zdôraznil, že povolenia na výrub vydávajú OÚ ŽP, niektoré obecné úrady si túto kompetenciu zobrali a teda ľudia si to môžu vybaviť priamo vo svojej obci.
Pracovníci OÚ ŽP v rámci svojej kompetencie riešia, respektíve verifikujú škody na majetku, ktoré spôsobili chránené živočíchy.
\"V minulom roku sme evidovali 38 takýchto prípadov, pričom poškodeným vznikol nárok na úhradu škody v celkovej sume 16.900 eur,\" uviedol prednosta a vysvetlil, že štát uhrádza škody, ktoré spôsobia chránené zvieratá. Druhy sú presne špecifikované, ide napríklad o medveďa hnedého, vlka dravého, bobra vodného, kormorána, losa a ďalšie.
Stáva sa napríklad, že medveď zničí včelíny, čo bolo vo väčšine minuloročných prípadov. Čo sa týka vlka, išlo hlavne o útoky na hospodárske zvieratá.
\"Taký extrémny prípad z minulého roku bol, že vlk roztrhal 28 oviec zo stád a keďže to bolo v čase, keď vlk je chránený, tak štát túto škodu uhradil,\" dodal prednosta.
 

Vyberte región